Oštećenje sluha


Imate oštećenje sluha? Možemo da vam pomognemo

Gubitak ili oštećenje sluha utiče na sve aspekte vašeg života.
Kako čujemo?


Sluh nam omogućava primanje impulsa-informacija iz spoljašnje sredine. Slušanje je proces koji se dešava na nivou mozga. To je svesni doživljaj akustičkih nadražaja. Naš slušni organ odgovoran je za slušanje. On menja akustične zvučne talase, kako bi se oni mogli dekodirati u mozgu.

Slušni organ se sastoji od tri dela: spoljašnjeg, srednjeg i unutrašnjeg uha. Slušni živac vodi informacije dalje do mozga.

I najmanja promena samo jednog dela tog kompleksnog sistema ima za posledicu smanjenje ukupne sposobnosti slušanja.

Fiziološko slušno polje čoveka je od 16 Hz – 20.000Hz. Frekventno područje ljudskog govora je od 500 Hz – 2.000 Hz. Jačina zvuka se meri decibelima, a normalan govor ima jačinu od 40 dB – 60 dB.


 • slide
 • slide
 • slide

O oštećenju sluha


Jedan od najčešćih zdravstvenih problema u svetu – u isto vreme, onaj koji veoma uspešno može da se reši.


Oštećenje sluha je nemogućnost slušanja, tj. primanja informacija.
Uzroci nastanka oštečenja sluha mogu biti:

 • genetski tj. nasledni
 • razne bolesti, upale ili infekcije
 • mehaničke povrede
 • izloženost buci i toksičnim materijama
 • fiziološki gubitak sluha usled starenja

U zavisnosti od mesta nastanka oštećenja
tipovi oštećenja sluha mogu biti:


 • konduktivno
 • senzorineuralno
 • mešovito

gubitak sluha vodi ka izolaciji

Gubitak sluha može biti praćen zujanjem u jednom ili oba uha. Može se dogoditi naglo, za kratko vreme ili postepeno, tokom više godina, gotovo neprimetno.

Gubitak sluha nije povezan sa godinama starosti i može nastupiti kod svih starosnih grupa. Fiziološki izazvan gubitak sluha zbog starosti je ipak najčešći uzrok oštećenja sluha.

Problemi sa sluhom često su povezani s osećajem izolacije i mogu prouzrokovati osećaj srama ili dovesti do depresije.

Ako sluh sa godinama slabi, to ne znači da se ta činjenica treba samo prihvatiti, pogotovo ako to utiče na kvalitet života i sposobnost komuniciranja. Komunikacija sa okolinom kod ljudi sa oštećenim sluhom iziskuje mnogo više napora i energije.

U većini slučajeva, jedino rešenje je upotreba slušnog aparata.Šta preduzeti


Podrška prijatelja i porodice neophodan je u ovim situcijama. Napredak u digitalnoj tehnologiji slušnih instrumenata omogućava nalaženje rešenja koja odgovaraju individualnim potrebama i tipu gubitka sluha.

Stoga je važno uočiti promene, tj. prve signale gubitka sluha na vreme i odmah se obratiti lekaru specijalisti za uho, grlo i nos. Prvi signali gubitka sluha su nerazumevanje govora, naročito u buci, zatim, ne čuje se zvono na vratima, telefon, šapat.


Rešenje


Sluh se ispituje audiometrijskim testom koji se izvodi pomoću elektroakustičkih aparata (audiometara) koji emituju tonove željenog intenziteta, visine i trajanja. Ispitivanje se vrši u zvučno izolovanim prostorijama.

Ovim testom se precizno odredjuje prag i mesto oštećenja sluha. Na osnovu njega profesionalac će odabrati odgovarajući slušni aparat i podesiti ga prema individualnim potrebama svakog pojedinca: prema tipu i stepenu oštećenja sluha, njegovim navikama, okruženju, profesiji i drugim potrebama.

Slušni aparat može u velikoj meri doprineti poboljšanju kvaliteta života. Treba naglasiti da slušni aparat ne zamenjuje slušni organ ili bilo koji njegov deo, ne leči i ne može vratiti prirodan sluh, već pojačava zvuk i povećava sposobnost razumevanja govora.

NISTE SAMI:


 • 50% osoba iznad 70 godina ima oštećen sluh
 • 3. na listi zdravstvenih izazova starenja je oštećenje sluha

Zonex nudi rešenje za svaki tip i stepen oštećenja sluha za korisnike svih uzrasta.
procenat oštećenja sluha

Probajte ovaj test brzo i lako da saznajte da li Vam je potrebna pomoć. Takođe možete nas kontaktirati i zakazati dolazak kod Vas.


Primajte obaveštenja o našim najnovijim proizvodima i akcijama.


Pišite na viber
063 292 000